Vrijdag 26 Mei 2006

SYROS (Finikas) - KEA (Vourkari)

Wind : N 5 - 7
Temp.: 27 °C
Afstand : 52,3 NM
Duur : 5.30u

Wanneer we om ca.0930 Finikas verlieten was er nog maar een klein Noordelijk briesje.
Maar eenmaal op open zee kregen we na verloop van tijd echt te maken met storm uit Noord, wind tot 7 Bf, en hoog opgeblazen golftoppen . Met een klein lapje genua & de motor bijgezet was dit een ruige trip. Eenmaal onderaan in de luwte van Kea, was de zee terug wat kalmer.

Om 15.30u de baai van Ag. Nikolaos op Kea binnengevaren.
Koers gezet naar Vourkari, de kade ligt bij Noorderwind aan lagerwal en is niet overal diep genoeg (onderwaterrotsen) om aan te leggen, dus enkel aan te raden in kalme weersomstandigheden. Wij ankerden in het noordelijk deel van de baai (vlakbij de talloze ankerboeien), ankergrond was zand/modder met goede grip voor het anker.

Hans & Rob waren de koks van dienst en berreidden een waar feestbuffet , we leken wel aan boord van een luxe-zeil-cruise ! Dit alles werd dan nog perfect afgerond met degustiefje bij zonsondergang . Wat kan zeilen toch schoon zijn éh !

Nadien met de bijboot naar Vourkari, om onder begeleiding van een paar ouzootjes & mezes op een terrasje een ander spektakel gade te slagen...ondanks dat het reeds donker was kwamen er nog tientallen (naar onze schatting 40 tot 50) zeiljachten binnengelopen, één of andere Griekse Regatta. Ongelofelijk wat een chaos, aan een kade waar plaats is voor 15 jachten lagen er nu 40, en er kwamen er nog bij ?! Je moet het gezien hebben om te geloven. Gelukkig hebben wij in de baai geankerd en is de Noorderwind gaan liggen.

Vourkari (Google-Maps)