Donderdag 25 Mei 2006

SERIFOS (Livadi) - SYROS (Finikas)

Wind : N 2-3
Temp.: 27 °C
Afstand : 28,6 NM
Duur : 3.25 u

Na een uitgebreid ontbijt & een beetje shopping zijn we om ca. 10.00u uitgevaren.

Nota
Het zuidelijk gedeelte van de kade is ideaal bij Noordenwind, maar ca. 25 meter van de kade wordt het snel ondiep, dus bij het werpen/ophalen van het anker opletten voor het ondiepe water, deze morgend is bij het uitlopen nog een Bavaria 40 vastgelopen, deze kon enkel met behulp van een ander jacht loskomen !!!

Eenmaal uit de baai van Livadi lijkt de noorderwind bijna weggevallen, het bewijs van hoe hevig de valwinden in Livadi wel zijn.

Met halve wind en deels onder motor zetten we koers richting Syros.

Om ca.13.30u aangekomen in de baai van Finikas.
Eerst een zwem- en lunchstop in het westelijk gedeelte van de baai, deze plaats is tamelijk goed beschut en kan eventueel ook dienen als ankerplaats voor de nacht, moest de haven vol zijn.

Om 16.00 de boot verlegd naar de “Marina” van Finikas, eigenlijk een lange betonkade met aan de buitenzijde meestal plaats voor een aantal jachten, de binnenzijde van de kade is meestal volzet met jachten die hier hun permanente basis hebben. Sinds kort heeft ook “Moorings” hier een charterbasis, dus er is steeds minder plaats voor bezoekende jachten, vooral tijdens het week-end.

Havengeld / Bavaria 49 / 9 pers. : 2 Euro.

Opgelet ! bij sterke S-SW wind is de buitenzijde van de kade volledig onbeschut & onbruikbaar !

Finikas is een klein dorpje met veel nieuwbouw van vakantiewoningen, maar heeft één van de oudste en beste tavernas van Syros : Foradenes , click hier voor hun homepage.
Het eten was van het origineelste en het beste wat we op deze reis voorgeschoteld kregen.
(Prijs ca.160 € / 9 pers. / Voorgerecht, hoofdgerecht, drank & huiswijn)

Finikas (Google-Maps)